Kicsit az indikátornövényekről

Adás lejátszása

Június 4. szombat

Na, ezekért érdemes csinálni:

A retek most sikerült először remekül! Harsogós, épp csak picit csíp, ami még kellemes, és alig kukacos, ami van benne, azt is simán ki lehet vágni, nem az van, mint eddig, hogy a kukacjáratoktól nem marad ennivaló, és ehetetlenül csípős. Rájöttem a nyitjára: gyakran ellenőrizni. Merthogy van olyan fajta, aminek nagyok a levelei, de a gyökere (már) nem jó. A másik meg kicsire nőtt levél,. nem is gondolnád, hogy már jó, és hopp! mégis, még jó, hogy elég kíváncsi vagyok ahhoz, hogy nézegessem, mi jó már, és amúgyis, hogy van. 🙂 A borsó most nem túl sok, talán még egy ekkora tál lesz, meg már kb, ennyit elcsemegéztünk, tavaly jóval több volt, de idén ugye jóval kevesebb jött ki.

De most tényleg írok kicsit az indikátornövényekről, mert már régen ígértem.

Sokat mondjuk nem tudok, de most nagyon izgat ez a téma. Még tavasszal, mikor itt volt egy barátom, aki permakultúrás tervező (Lőrinczi István, korábban írtam), ő mondta, hogy figyeljem meg, mi jön ki magától, mert az sokat elárul a talajról, körülményekről. Figyeltem. És elég érdekes, hogy foltokban jöttek ki növények, itt ez, itt az, igyekeztem beazonosítani őket, de van, amit nem tudok, és ráadásul alig van infó a neten erről. szeretnék egy adatbázist, ahova csak beírod (vagy még jobb, befotózod) a növényt, és kiírja, hogy az mit jelez, de még nem találtam ilyenre, talán ideje csinálni egyet … Sajnos nem fotóztam le mindet, most jöttem rá, hogy fel akartam nektek tölteni. Mindegy.

Nálam, ami jött: árvacsalán. Néhol azt találom, hogy szereti a jó, nitrogénes talajt, máshol azt, hogy tökmindegy neki. Én viszont szeretem, mert egyrészt szerintem szép, és a méhek is szeretik, Másrészt megfigyeltem, hogy ahol sok az árvacsalán, ott nagyon kevés, vagy szinte nincs is tarack. Szóval ezeket csak ott szedtem ki, ahol zavartak.

Na, ezt itt nem tudtam beazonosítani, pedig rengeteg van. A növényhatározós appom fumaria muralis-t ír ki, ami elvileg orvosi füstike, de keltikét is írt már. Szóval passz, tetszik, szép lila virága van, de ki kell szednem nemsokára, mert rengeteg helyet foglal. Mögötte amúgy picit látszik a kerek repkény (ezt elfelejtettem lefotózni), ez nagyon szép kis növény, kékes virággal, érdekes módon, csak itt van a kertemben. Jah, ez amúgy a legfelső, legkevésbé tápanyagdús, és legszárazabb helyen van.

Van még sok vérehulló fecskefű, ezt is szintén meghagytam, ahol nem zavar, mert nagyon szép sárga virága van. Amúgy meg gyógynövény, a szárát megtörve narancssárga lé folyik belőle, azzal szemölcsöt lehet gyógyítani (bedörzsölni).

Na, és ez! Sajnos egyet kiszedtem, pedig gyanús lehetett volna a kis hüvelyekről, hogy pillangós. Ez itt bükköny! Szintén elég szép szerintem, de ami a lényeg, hogy mivel pillangós (minden hüvelyes ilyen, bab, borsó, lencse, stb.), telerakja a talajt nitrogénnel, szóval inkább ne szedjétek ki, mert talajtápláló. Zöldtrágyaként lehet kapni pénzért a magját. 🙂

Találtam még tyúkhúrt (de már nincs meg), fehér herét, és amiről már írtam sokat, rengeteg libatop van. Meg tarack. Meg pár helyen valami futó izé, az nem jó, mert ha túl nagyra engedem nőni, rátekeredik a zöldségre, és megölheti. Ja, és régen volt sok vaddohány, de mivel szorgalmasan kihúzogattam, már nincs.

Egyelőre én ezekből semmit nem tudok kikövetkeztetni, hogy mindez mit jelent, de megírom,a hogy többet tudok róla … meg hát nem bánom, ha megírjátok, amit tudtok.

Szólj hozzá

Még ez is érdekelhet

Subscribe

BohémkertEpizód 3