Viruló libatop, satnya saláták

Adás lejátszása

2022. MÁJUS 9.

Éppen szakad az eső, miközben meleg is van (imádom az ilyen időt, a jellegzetes májust! 🙂 Pont elég meleg van, néha egy kis frissítő intenzív zápor, jó illattal, épp csak jön, már megy is), és azon filózom, vajon mi baja a salátáknak, ha a libatop meg tömegével kezd nőni?

De kezdjük az elején. Mármint az már jó régóta tart, több, mint egy hónapja kezdődött a Bohémkert idei szezonja, csak még leírni nem tudtam. A lényeges dolgokat most megpróbálom pótolni.

Szóval, ahogy azt szoktam, elvetettem mindenhova a borsót, némi spenótot, letakartam fátyolfóliával (ez nagyon klassz dolog amúgy, melegen tart, de a napfényt, vizet átereszti). Néha alákukucskáltam és megdöbbenve konstatáltam, hogy a borsók mindenhol kijöttek, kivéve az egyik területet. Az én kertem ugyanis nem egyszerű abból a szempontból sem, hogy nem egy sima sík terület, hanem az alig 100 négyzetméteren rögtön három szint van. Az egész telek lejtős, így rögtön van két “terasz” benne, tehát egy alsó, és egy középső szint, és a harmadik a régi garázs váza, amit lebontottunk. Ez olyan, mint egy emelt ágyás, a fala megmaradt (de az egyik oldala már a felső szinten van, tehát nem látszik), és az alja is, feltöltöttük földdel, így legalul nincs kapcsolata a talajjal. Ezt anno jól betrágyáztam, rétegeltem, igyekszem a tápanyagot azóta is pótolni, na, ezen a részen nem jött ki egy borsó sem. (Illetve egy mégis, de azt nemrég a tarackgyomlálás közben véletlenül kihúztam … 🙁 ) Mutatom képeken a szinteket:

Jól látszik a volt garázs maradványa, én a legalsó szintről fotózok
Most meg a középső szinten vagyok, az önmagában is lejtős

Ezen a ponton jött el hozzám egy barátom, Lőrinczi István, permakultúrás tervező – van egy tervünk, hogy permakultúrásan alakítjuk át a kertemet. Nyáron én is elvégzem a permakultúrás képzést, tehát ezt ősztől tudjuk tervezni, most csak kicsit szemrevételezte a helyzetet. Amit észrevett: a lejtősség miatt minden víz és tápanyag a lenti szomszédomnál landol (aki meg persze lebetonozza az egészet, na mindegy), szóval nálam folyton pótolni kell – illetve nem kell majd örökre, erre lesznek jó kis permakultúrás módszerek. De ebben a szezonban csinálom, ahogy jónak látom, és igyekszem sok megfigyelést tenni. Az egyik – ezt javasolta -, megfigyelem, milyen vadnövények jönnek ki maguktól.

Erről a következő posztban írok bővebben, előbb az egyik első megfigyelés: gyomláltam egy hete, mármint a taracktól próbáltam megtisztítani a területet (nem tudom miért, de nagyon élvezem, amikor megtalálok egy jó hosszú gyökereket a föld alatt, és azt mind ki tudom húzni). Közben vetettem is – persze, amikor majd erről írok, már nem fogom tudni, mert már most sem tudom, hogy pontosan hova és mit, a szokásos módon, de mindegy, ha kibújnak úgyis felismerem őket. Na, szóval azt vettem észre, hogy a lenti és a középső szinten rengeteg a giliszta, a lentin nem is giliszta-kolóniát, hanem giliszta-metropoliszt találtam. De ezen a legfelsőn, mármint a garázs helyén talán ha hármat találtam. Namost, a giliszták száma jól jelzi, mennyi a tápanyag a talajban: minél több a giliszta, annál jobb a talaj. Imádom a gilisztákat amúgy. Szóval ez így adna is magyarázatot – bár a zöldborsó igazából ettől még ki kellett volna, hogy keljen, hiszen ő pont az, aki a tápanyagot, a nitrogént a földbe rakja … de most, pár héttel később más érdekességet is felfedeztem ezen a fenti részen.

Pici sali, serdülő libatop

Elkezdett tömegével kijönni a libatop. Ez egy gyomnövény, amúgy gyógynövény is, ehető, salátákba szokták rakni, tavaly nyersen megkóstoltam. 🙂 Akkor jött ki először amúgy, előtte nem emlékeszem, hogy láttam volna libatopot a kertemben. Namost. A libatop gyakori gyomnövény, de tudtommal a nitrogéndús talajokat kedveli inkább. Ezek szerint van nitrogén a talajomban itt, tehát tápanyag is, de akkor a saláták miért nem nőnek, nekik vajon mi bajuk …?

Rengeteg libatop lesz

Simán lehet, sőt, persze biztos, hogy nem tudok mindent, sok aspektusa van ennek, és nem is olyan egyszerű eltalálni, melyik vadnövény mit is jelez pontosan. Rákattantam a témára, mármint az indikátor növényekre, jó lenne egy részletes adatbázist ebből összeállítani, tudjátok, csak beírod, hogy izébigyó, és kiírja, hogy mit jelez a talajodról, ha ezt látod. Legközelebb írok a többi indikátornövényemről, meg még le is fotózom őket.

Szólj hozzá

Még ez is érdekelhet

Subscribe

BohémkertEpizód 1